Sport & Osteopathie

Tijdens het sporten vragen we enorm veel van ons lichaam. Deze extreme belastingen worden door ons lichaam opgevangen en al dan niet op een goede manier verwerkt. Er wordt van ons lichaam dan ook dagelijks gevraagd om zich aan het niveau van de sport en training aan te passen. Trainen betekent immers niets anders dan ons lichaam vragen zich aan te passen aan de opgelegde belasting.

Tijdens het sporten en tijdens het dagelijkse leven kunnen er tijdens al de verschillende belastingen letsels ontstaan doordat de verhouding belasting - belastbaarheid niet voldoende op elkaar is afgestemd. Deze letsels kunnen op hun beurt de oorzaak zijn van verschillende pijnklachten, wederkerende blessures, overbelastingen, verminderde prestaties, overtraining syndroom, e.a..

Als osteopaat gaan we op zoek naar de oorzakelijke letsels en hun ontstaansmechanisme. Deze oorzaak bevindt zich daarvoor niet altijd in dezelfde regio als de eigenlijke klacht. Het is zelfs dikwijls mogelijk dat meerdere "problemen" doorheen het gehele lichaam dienen te worden behandeld.

Op het vlak van blessurepreventie in de sport kan de osteopathie eveneens een vooraanstaande rol spelen. Door er voor te zorgen dat uw lichaam voldoende beweeglijk, elastisch en doorbloed is, en op de juiste manier voorzien wordt van de juiste brandstof (voeding), kan de belastbaarheid van het lichaam enorm verbeterd worden. Voedingsadvies, lichaamshouding, loopadvies, e.a. kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.